Nieuws

BIZ Naaldwijk neemt verantwoordelijkheid: Westland Reünie 2020 afgeblazen

De jaarlijks terugkerende feestweek van Naaldwijk, die dit jaar van dinsdag 25 tot en met zondag 30 augustus zou plaatsvinden, is in deze vorm en grootte afgeblazen. Het evenement, bekend onder de naam Westland Reünie, is de grootste festiviteit van het jaar en trok voorgaande jaren veruit de meeste bezoekers van alle in Naaldwijk centrum georganiseerde evenementen en activiteiten.

“Juist dat gegeven heeft ons tot dit treurige besluit gebracht.” Aan het woord zijn de bestuursleden van BIZ Naaldwijk Winkelrijk. “In deze ongekende tijden zijn wij als winkeliersvereniging na veel beraad tot de conclusie gekomen dat het voorlopig maatschappelijk niet verantwoord is om mensenmassa’s te creëren op de schaal waarop dat gebeurt tijdens de feestweek.” Voorzitter Rein Wiendels geeft toe dat het geen makkelijke beslissing was. “We hebben eindeloos gesproken met vele betrokkenen; horecaondernemers, diverse winkeliers en natuurlijk ook de burgemeester.”

Laatstgenoemde – Burgemeester Bouke Arends – kan zich nog niet committeren aan een definitieve beslissing en wil in juni verder beraad plegen op basis van de dan actuele stand van zaken. Voor de winkeliers en horecaondernemers is dat te laat. “De voornaamste reden is en blijft dat wij het welzijn van onze samenleving niet verder in gevaar willen brengen. Gezien de ontwikkelingen in onder andere China en Italië, geloven wij niet dat het verantwoord en gepast is om ruim vijfduizend mensen op onder andere het Wilhelminaplein samen te laten komen – ook niet over vier maanden. Daarnaast zijn er bijkomende zaken die bevestigen dat we hiermee het juiste besluit hebben genomen, hoe droevig ook.”

Het BIZ-bestuur doelt hiermee op de arbeidsintensieve organisatie van de Westland Reünie; het kost veel tijd en energie om een evenement van zo’n omvang te organiseren. Vanzelfsprekend komen daar ook de nodige financiële uitgaven bij kijken. “Als we de organisatie nu zouden doorzetten, moeten we kosten maken, met het risico dat er op een later tijdstip vanuit de overheid wordt besloten dat een vergunnings-verplicht evenement ook in augustus geen doorgang mag vinden. Veel ondernemers in het centrum van Naaldwijk – zoals in heel Nederland – verkeren nu in zwaar weer. Extra uitgaven die niet teruggedraaid kunnen worden is het laatste wat zij nu kunnen gebruiken.” De bestuursleden benadrukken dat de ondernemers in Naaldwijk bovendien straks de handen vol zullen hebben aan het draaiende houden van hun onderneming.

Achter de schermen werkt de winkeliersvereniging ondertussen wel aan een alternatief plan. “Mocht de situatie in Nederland sneller verbeteren dan wij nu verwachten en het verantwoord zijn om een evenement te organiseren, dan hebben we nog wel een back-up plan.” Over wat die plannen inhouden, willen de bestuursleden zich nog niet uitlaten. Zij willen eerst de ontwikkelingen omtrent de volksgezondheid op de voet blijven volgen. “Wij vinden het nu vooral belangrijk om het welzijn van de maatschappij als prioriteit te stellen, onze verantwoordelijkheid te nemen, duidelijk te scheppen en de winkeliers en horecaondernemers in Naaldwijk te helpen waar we kunnen. Wij steken liever onze energie in alle 52 weken van het jaar, in plaats van enkel in de feestweek. Wij moeten ons nu inzetten en klaarmaken voor de toekomst van Naaldwijk en hoe wij het centrum weer onder de aandacht gaan brengen bij de consument, wanneer we deze verschrikkelijke periode achter ons kunnen laten.”

Voor meer informatie: Rein Wiendels, voorzitter BIZ Naaldwijk Winkelrijk
Contactgegevens: info@naaldwijkwinkelrijk.nl, 06-200 688 88
www.naaldwijkwinkelrijk.nl

Terug naar het overzicht

Andere berichten

Toon meer nieuws (2)